Kiitos kaikille, ja nyt yhdessä eteenpäin!

Kirjoittaja Riikka Wulff » Su Marras 05, 2017 7:50 pm

 

 

Heissan!

Meillä on nyt koossa epävirallinen koulushakkityöryhmä, joka kokoontuu Tampereella / videolla sunnuntaina 19.11. Luonnollisesti juttelemme vielä tässä vaiheessa täysin epävirallisesti, ottaen huomioon ettei ryhmä ole Shakkiliiton hallituksen perustama tai siunaama. Sundelinin Juhan kanssa toki asiasta puhuimme, ja sovimme että voin tässä taustalla jo edistää koulushakkiasioita, vaikka toimikauteni puheenjohtajana alkaakin vasta 1.1.2018.

Meillä on tässä vaiheessa kasassa tällainen porukka (etunimen mukaan aakkosjärjestyksessä :)):

Antti Aalto. Talousasioiden vankka ammattilainen, jolla on vahva näkemys koulushakin kehittämiseen, sen strategiaan ja etenkin koulushakin rahoitukseen. Antti oli mukana jo aiemmin perustetussa virallisessa koulushakkityöryhmässä, ensin jäsenenä ja sittemmin sen puheenjohtajana. Antin poika on pelannut shakkia kilpaa jo pitkään, ja on ikäluokkansa kärkipelaajia.

Darren Reed. Darren on pelannut shakkia 42 vuotta ja on FIDE-tason shakkivalmentaja (National Instructor). Hän on toiminut Suomen joukkueenjohtajana kolme kertaa EM- ja PM-kisoissa. Tällä hetkellä Darren opettaa shakkia kuusi tuntia viikossa kerhossa ja kouluissa Tampereella. Hänen tytärpuolensa Sini on oman ikäluokkansa tyttöjen kärkipelaajia.

Jari Salminen. Jari on luokanopettaja, joka viimeiset viisi vuotta on toiminut Raaseporin Juko-pääluottamusmiehenä. Hän on kokeillut erilaisia shakkikerhoja Raaseporissa ja järjestää yhdessä paikallisten seurojen kanssa Raaseporin koulujenvälistä shakkiturnausta. Jari tuo mukanaan koulujemme arjen asiantuntemusta eli mikä toimii / ei toimi koulumaailmassa.

Kai Sippola. Kai tulee toimimaan Shakkiliitossa pedagogisessa harjoittelussa 11/2017 – 05/2018. Hän kehittää ja suunnittelee shakki- ja pelipedagogiikkaan liittyvää kokonaisvaltaista opetus- ja ohjausteoriaa sekä kouluttaa ja ohjaa kasvatusalan ammattilaisia hyödyntämään shakkia omassa työssään kouluissa ja oppilaitoksissa. Kai tuo koulushakkityöhön vahvaa strategista ja sisällöllistä suunnittelu- ja tuotekehitysosaamista sekä olennaiset sidosryhmät huomioivaa toiminnanohjausosaamista.

Petri Kulmala. Petri on pelannut shakkia itse pienen ikänsä – välillä aktiivisemmin kilpaillen, välillä passiivisemmin, mutta aina on shakkikipinä pysynyt yllä. Hän on saanut myös poikansa innostumaan lajista. Petri on aiemmin pitänyt shakkikerhoa Porvoossa ja Porissa. Petrin suunnitelmissa on koulushakkikerhotoiminnan jatkaminen, aluksi ainakin Porvoossa ja kenties myös yritystoiminnan merkeissä. Petri tuo ryhmään ensi käden näkemystä sekä kerhojen pitämisestä että esteistä, jotka on raivattava, jotta kerhoja saadaan lisää. Tämä tieto lisääntyy erityisesti jos Petri aloittaa koulushakkikerhotoiminnan ammattimaisesti ja yritysmielessä.

Saija Jaakkola. Kaupallisen alan ammattilainen, jonka poika Niklas on aloittanut shakkipolkunsa suomalaisittain katsoen poikkeuksellisen varhain. Shakkipelaajan äitinä Saija on havainnut kuinka tärkeää aloittavan nuoren olisi löytää omasta ikäluokastaan lajitovereita. Koululaiset kun voivat helposti kokea turhaa painetta siitä että harrastavat lajia, joka ei ole niin tunnettu kuin esimerkiksi jääkiekko. Tästä syystä Saija haluaisi lisätä näkyvyyttä kouluissa, sekä yleisesti saada vanhempia kiinnostumaan shakista.

Muutamia muitakin henkilöitä on mahdollisesti liittymässä mukaan. Tekemistä meillä tulee riittämään, ja tarkoitus olisikin palastella tekeminen niin että kaikille löytyy juuri sen kokoinen tontti, joka onnistuu omassa elämäntilanteessa. Ryhmään voi liittyä koska vain, ja siitä voi poistua koska vain. Tarkoitus on pitää kynnys mahdollisimman matalana, ettei tämä työ kuormittaisi ketään enempää kuin minkä oma tilanne sallii. Seurojen kokouksessa vuoden 2018 toimintasuunnitelman yhteydessä todettiin, että tarkoitus olisi hakea koulushakille hankerahoitusta. Tämä mahdollistaisi sen että ryhmän toimintaa voisi koordinoida ihan päivätyönä tätä tekevä, mikä helpottaisi entisestään meidän vapaaehtoisten kuormaa. Vaan palaillaan siihen kun asiat varmistuvat, nyt edistämme asioita tällä porukalla. Ja kuten sanottua, vielä tässä vaiheessa epävirallisesti. Jos löytyy lisää porukkaa, joita aihe kiinnostaa, niin ei muuta kuin tervetuloa mukaan!

 

 

Epävirallinen koulushakkityöryhmä kokoontui ensimmäisen kerran sunnuntaina, ja päätti koulushakkityön keskeiset valinnat, joita esitämme hallitukselle sitten vuoden 2018 ensimmäisessä kokouksessa. Tässä kiteytettynä strategia.

Visio:
Jokainen Suomessa koulua käyvä oppilas pääsee kokeilemaan shakkia ja kokemaan iloa, oivaltamisia ja onnistumisia shakin parissa

Viiden vuoden tavoite:
Yhteistyökoulujen määrä on vähintään xx kpl. Sertifioitujen shakkiystävällisten opettajien määrä on vähintään yy kpl. (määrät täsmentyvät myöhemmin)

Taistelut, eli missä pitää onnistua, että yo. tavoitteisiin päästään:
1. Pelaaja-, kerho- ja yhteistyökoulujen määrän huomattava kasvattaminen
2. Uskottavan pelaajan polun kuvaaminen ja viestiminen
3. Rahoitus kuntoon

Nämä eivät välttämättä kauhean hyvin avaudu ilman taustoittavaa keskustelua, mutta palaamme näihin sitten ryhmän puheenjohtajan toimesta, jos hallitus hyväksyy esitetyt linjaukset. Ja toisaalta voi olla, että hallituksessa tulee tarkennuksia ja muutoksia, jolloin palaamme sitten niiden kera asiaan. Koulushakkihan on sinällään jo yhdessä hyväksytty yhdeksi kolmesta keskeisimmästä toiminta-alueesta. Ryhmä esittää puheenjohtajakseen Kai Sippolaa. Tästä eteenpäin annankin kapulan eteenpäin Kaille, ja valmistaudun itse pikku hiljaa liiton puheenjohtajan rooliin.

Lisäksi Jari Järvenpää ilmoittautui mukaan ryhmään. Tervetuloa Jari, ja tässäpä Jarin esittely.

Jari Järvenpää. Jari on itse opiskellut Fide-mestari, joka on opettanut shakkia sekä Tampereen Työväenopistossa että vapaaehtoistyönä. Jari on erikoistunut pelien analysointiin, pelityylianalysointiin, avauksiin ja viime aikoina erityisesti asemalliseen shakkiin. Jari on myös opiskellut psykologiaa.

Koulushakkityöryhmä on jatkossakin avoin, eli kaikki, jotka ovat halukkaita tekemään töitä yhteisen asiamme eteen, ovat tervetulleita mukaan. Olemme perustaneet suljetun Facebook-ryhmän, johon pääsee mukaan kun vain kertoo haluavansa. Tarkoitus on tehdä töitä mahdollisimman paljon etänä ja arjessa, ja kokoontua harvakseltaan fyysisesti/videolla. Koulushakkityöyhmässä toimimisesta ei muutenkaan tarvitse ottaa paineita, aikaansa voi käyttää asian eteen juuri sen verran kuin on itselle mahdollista. Ja ryhmästä saa myös jäädä vapaasti pois, ilman tarvetta selitellä.

Sana on vapaa, kommentoikaa ihmeessä epävirallisen ryhmämme ajattelua strategiasta!

 

 

Vielä epävirallisesta koulushakkityöryhmästä ja sen suljetusta FB-ryhmästä. Kommentoin tätä turhan hätäisesti tänne Foorumille, eli pieni tarkennus. Koulushakkityöryhmään kaikkinensa ovat tervetulleita kaikki, jotka ovat valmiita antamaan jonkunlaisen panoksen, pienen tai ison, koulushakin eteen. Ja sitten kaikki työryhmään tulevat lisätään myös FB-ryhmään. Tämä sen takia, että toivomme ryhmän toimivan niin että kaikki mukana olevat myös kommentoivat ja ovat aktiivisia. Muita kanavia käytetään sitten tiedottamiseen, ja siihen tarkoitukseen että tiedetään, vaikkei olisi itsellä halua kommentoida ja osallistua.

Ja kuten todettua, ryhmän toiminta on täysin epävirallista, kunnes hallitus sen hyväksyy, jos hyväksyy. Kai Sippola on epävirallisen ryhmän virallisesti valittu puheenjohtaja, eli Kaille (ksippola@netikka.fi), sitten hihkaisut, kun haluatte mukaan!

 

 

Ryhmään mukaan taas yksi henkilö lisää:
Kalle Niemi Kalle on shakin Fide-mestari, ja koulutukseltaan gradua vaille valmis matematiikan opettaja. Hän pitää ammatikseen Turussa shakkikerhoja kouluissa ja valmentaa, ja tuo tätä kautta käytännön kokemusta koulushakkityöstä.