Aktuellt - Ajankohtaista PDF Skriv ut E-postadress
Skrivet av Administrator   
2009-11-06 23:07

 

 


Ads on: Special HTML

 

 

Shakkiliiton seuratoimintapäivä
Suomen Shakkiliiton ensimmäinen seuratoimintapäivä järjestettiin lauantaina 18.2. Seuratoimintapäivän tarkoituksena on vahvistaa liiton ja seurojen välistä yhteistyötä ja mahdollistaa kaksoisaskeleen mittaiset harppaukset seuratoiminnassa. Seuratoimintapäivä keräsi noin 35 osallistujaa.
Päivän ensimmäisenä puhujana oli seuratoiminnan asiantuntija Eija Alaja Olympiakomiteasta. Hän esitteli työkaluja, palveluita ja tukimuotoja seuratoimintaan. Jos seuran perusasiat kuten hallinto ja talous eivät ole aivan mallillaan, niin seurojen kannattaa hyödyntää Olympiakomitean työkaluja, mm. Päätä oikein -aineistoa, seura-analyysia, hallinnon koulutuksia ja Seuratoiminnan HelpDeskiä, joka palvelee kaikkia urheiluseuroja. Seuratoiminnan kehittämisen osalta esille nousivat esille valmentaja- ja ohjaajakoulutukset, tuotteistaminen ja kuntien ja valtion avustukset. Shakkikerhojen kannattaa panostaa viestintäänsä netissä, korostaa shakin edullisuutta harrastuksena, mennä rohkeasti mukaan muiden lajien tapahtumiin, verkostoitua ja levittää tietoa lajista muun muassa kirjastoissa, kouluissa sekä nuorisolle ja senioreille tarkoitetuissa tiloissa. Esimerkiksi nuorisotoiminnan kehittämiseen tarkoitettua valtion seuratoiminnan tukea on täysin mahdollista shakkikerhojenkin saada.
Liiton koulushakkityöryhmässä toiminut Riikka Wulff puolestaan toi shakkia pelaavan lapsen ja hänen huoltajansa näkökulman seuratoimintaan ja shakkiharrastukseen yleensä. Riikan kokemusten mukaan shakki on aivan loistava harrastus lapsille ja nuorille, mutta lajia tuntemattoman on vaikea saada siitä riittäviä perustietoja. Riikan mukaan monelle lajia tuntemattomalle tulee yllätyksenä, että shakki ei olekaan yksi lautapeli toisten joukossa, vaan että sitä voi harrastaa ja siinä voi kilpailla aivan kuten muissakin urheilulajeissa. Seurojen ja pelaajien tulisi kiinnittää enemmän huomiota lajin ulkoiseen imagoon ja tehdä selvästi enemmän juniorityötä, lisätä yhteisöllisyyttä ja muistaa erityisesti lajin ulkoinen markkinointi.
Kansainvälinen mestari ja moninkertainen Suomen mestari Mika Karttunen puhui huippupelaajien toiveista ja odotuksista seurojen ja liiton suuntaan sekä siitä, mitä huippupelaajat puolestaan voisivat tehdä suomalaisen shakkielämän kehittämiseksi. Liiton projektityöntekijänä kaksi kuukautta työskennellyt Markku Raitanen puolestaan esitelmöi aiheesta ”Suomalainen shakkitoiminta tänään ja huomenna – mielipiteitä pelaajana, kerhotoimijana ja liiton työntekijänä”.
Aktiivista, monipuolista ja uudistumishaluista seuratoimintaa on muun muassa Lauttasaaren Shakkikerhossa ja Turun Työväen Shakkikerhossa. Jyrki Heikkinen ja Tero Salopää olivat paikalla kertomassa omien seurojensa toiminnasta ja jakamassa hyviä ideoita ja malleja perustoiminnan kehittämiseen. Karjaan Ura puolestaan on laajasti ihastuttanut esimerkki pienestä seurasta, jossa kaikki voi yhtäkkiä loksahtaa kohdalleen hyvän yhteishengen myötä. Jimmy Wikman ja Victor Wilson kertoivat, kuinka seura nousi kolmessa vuodessa 3-divisioonasta mestaruusryhmään. Seura on saanut myös paljon medianäkyvyyttä, ja se järjestää paikallisesti suuria koululaiskilpailuja vuosittain.
Liiton toiminnanjohtaja Marko Tauriainen esitteli seuratoimintakyselyn tuloksia. Kyselyn vastausprosentti oli 45 % kaikista jäsenseuroista, ja se antoi kohtuullisen kattavan kokonaiskuvan nykytilanteesta. Tauriaisen johtopäätelmät olivat samansuuntaisia päivän muiden esiintyjien kanssa: Perustoiminnot kuten seurojen peli-illat sekä kilpailujen järjestäminen ja niihin osallistuminen ovat kunnossa. Resursseja on siirrettävä ulkoiseen viestintään, uusien harrastajien ja nuorten toimintaan sekä yhteistyöhön muiden urheilun ja vapaa-ajan saralla toimivien kanssa.
Päivän lopuksi liiton puheenjohtaja Juha Sundelin kertoi liiton toiminnasta, strategiatyön kehittämisen aloittamisesta ja seuratasolta lähtevän hyvän pohjatyön merkityksestä koko lajin kehittymisen kannalta. Suomalaisessa shakkielämässä on vuosikymmenet riittänyt puhetta viimeisestä hetkestä aloittaa työnteko lajin kasvattamiseksi ja kehittämiseksi. Ideoita meillä on riittävästi, työkaluja ja taloudellisia resurssejakin alkaa jo olla. Nyt tarvitaan tekijöitä erityisesti seuratasolla.
Seuratoimintapäivänä kuultiin osallistujilta paljon puheenvuoroja ja hyviä kommentteja. Osa esityksistä tulee tässä samalla yleisesti jakoon. Välitön palaute tapahtumasta oli positiivista, ja seuratoimintapäivä saakin jatkoa jo kesäkuukausina. Asiasta kerrotaan tarkemmin yksityiskohtien tarkennuttua. Pysykää kuulolla!
Marko Tauriainen
toiminnanjohtaja
Suomen Shakkiliitto
Materiaalit:
Shakkia pelaavan lapsen ja hänen huoltajansa näkökulma seuratoimintaan: http://www.shakkiliitto.fi/wp-content/uploads/2017/02/Shakkivanhemman-näkökulma.pdf
TuTS:n kehittämä turnausformaatti (vapaasti käytettävissä ja kehitettävissä): http://www.shakkiliitto.fi/wp-content/uploads/2017/02/Hyvä-malli_kevatturnaus_2017.pdf

19. helmikuuta 2017

Seuratoimintapäivän satoa

Suomen Shakkiliitto järjesti 6-tuntisen seuratoimintapäivän Shakkiareenalla 18.2.2017. Mukana oli kolmisenkymmentä edustajaa eri kerhoista.

 

 

Lisenssikirjeet erehdyksessä laskun muodossa

 

 

FIDE LAWS OF CHESS TAKING EFFECT FROM 1 JULY 2017

Kannattaisi ehkä lukea, vaikka nappulat siirtyisivätkin samalla tavalla kuin ennen.

Pari poimintaa ja pohtimattomia käännöksiä:

- 5.2.3 tasapelistä sopiminen - molempien on pitänyt tehdä 1 siirto

- 6.7.1 pelin alusta myöhästymisessä nollatoleranssi, ellei turnauksen erikoismääräyksissä ole toisin mainittu

- 7.3 Jos peli on aloitettu väärillä väreillä ja molemmat ovat pelannet yhden siirron, ei värejä enää käännetä - paitsi tuomarin päätöksellä

- 7.5.1 jos on tehty laiton siirto, tilanne palautetaan laitonta siirtoa edeltävään tilanteeseen ainoastaan,jos molemmat pelaajat ovat tehneet enintään 10 siirtoa

- 7.7 kahdella kädellä tehdystä siirrosta tuomari antaa vastustajalle 2 min lisäaikaa

- 7.8 jos painaa kelloa tekemättä siirtoa, kyseessä on laiton siirto (pahoittelut Jaska huonosta tuomiosta maratonilla pari vuotta sitten)

- 9.7 poistettu, katsokaahan

- 11.11 molemmilla pelaajilla on velvollisuus auttaa tuomaria jos pelin siirtoja täytyy rekonstruoida, mukaankukien tasapelivaatimukset

- 11.12 siirtojentoiston ja 50 siirron säännön vaatimus on pelaajalla, tuomarin valvoessa

- 12.9.8 tuomari voi rangaista jatkossa myös yhden tai useamman kierroksen pelikiellolla

- 12.10 tuomarin tulee seurata anti-cheating ohjeita

- nopea shakki, A.2: pöytäkirjan perusteella voi esittää vaatimuksia ja pöytäkirjan voi pyytää tuomarilta missä vaiheessa peliä tahansa

- nopea shakki: 10 siirron jälkeen ei saa korjata virheellistä alkuasemaa tai kelloa (App A.4.1)

- nopea shakki: tuomari voi huomauttaa ajanylityksestä (A4.5)

- C.8 siirrot saa merkitä myös pitkässä muodossa esim. Rg1f3

- Guidelines III - nopeat pelinloput ..

- termit: sähkötupakka määritelty ja rinnastetaan muuhun tupakointiin

t. panu

 

 

Suomen Shakin arkisto (1924–2008).

 


Elektroniset laitteet

Koska JSM-kilpailu menee Fiden ELO-laskentaan, noudatetaan Fiden sääntöä matkapuhelimien

yms osalta. Puhelimet on oltava kiinni tai kotijoukkue voi osoittaa erillisen huoneen

("matkapuhelinparkki"), jonne puhelimen voi jättää. Puhelin ei siis ole pelaajalla tai

pelipöydällä sen soidessa.



 

Ekenäs SK  spelresultat - pelitulokset

 

KarjURA  spelresultat - pelitulokset

 

VNSD - LUSP  spelresultat - pelitulokset

 

FCSF - SKSL  spelresultat - pelitulokset

 

 

 

2700chess.com for more details and full list
Ads on: Special HTML

 

 

Live Top List

 

 

All Players Rated FIDE 2700+

 

 

 

LagFM spelas med inkrement tid. JSM pelataan inkrementtiajoin.

 

DGT 2000 klockans program 25:
DGT 2000 kellon ohjelmasta 25:
DGT 2010 klockans program 21:
DGT 2010 kellon ohjelmasta 21:

 

*  1:30 (1. spelarens 1. tidsperiods timmar och minuter)
*  .00 (1. spelarens 1. tidsperiods sekunder)
*  1:30 (2. spelarens 1. tidsperiods timmar och minuter)
*  .00 (2. spelarens 1. tidsperiods sekunder)
*  0.30 (inkrement)
*  (1) 40 (1. tidsperiods dragantal)
*  (2) 0:30 (2. tidsperiods timmar och minuter)
*  (2) .00 (2. tidsperiods sekunder)
*  (2) 00 (2. tidsperiods dragantal)
*  OK (3. ja 4. tidsperiod)

 

*  1:30 (1. pelaajan 1. aikajakson tunnit ja minuutit)
*  .00 (1. pelaajan 1. aikajakson sekunnit)
*  1:30 (2. pelaajan 1. aikajakson tunnit ja minuutit)
*  .00 (2. pelaajan 1. aikajakson sekunnit)
*  0.30 (inkrementti)
*  (1) 40 (1. aikajakson siirtomäärä)
*  (2) 0:30 (2. aikajakson tunnit ja minuutit)
*  (2) .00 (2. aikajakson sekunnit)
*  (2) 00 (2. aikajakson siirtomäärä)
*  OK (3. ja 4. aikajakso)

 

Mera goda råd - Lisää hyviä neuvoja

Senast uppdaterad 2017-02-21 18:01